Elina Sundström
Yoga World
Resa i Yoga

“Det finns många vägar till fred – vilken väljer du”

Hej! Jag hoppas att du har haft en fin alla hjärtans dag och har en fin kväll var du än är. Själv befinner jag mig på ett tåg. Fylld av intryck och tankar från kurshelgen med Peaceworks. Nu ser jag fram emot att snart sluta ögonen en stund, med min senaste favoritlåt på repeat i lurarna, ifrån listan jag så poetiskt döpt till The wisdom pouring out of magic, för att låtarna ger den känslan. Jag har med låtarna i lurarna vandrat fram i Stockholm och Uppsala tysta stilla morgnar till kursen, det har varit magi.

FB_IMG_1455457427988

FB_IMG_1455453163886 FB_IMG_1455457438207

Men först, innan jag blundar en stund, en kort liten sammanfattning om helgens tema. Jag var på kurs i projektledning anordnad av organisationen Peaceworks. Kursen tog upp (kortfattat och intensivt) ämnen som maktstrukturer och normer, personlighetstyper och ledarskapsteori, grupprocesser, konflikthantering och samarbete – och projektprocessen från idé till utvärdering.

Jaag har gått den av olika anledningar, bland annat för att se hur vi kan utveckla Integration Nu, en ideell plattform för konstruktiva samtal om integration genom att lyfta fram bra projekt och människors egna erfarenheter av att bara på flykt. Jag håller en del projekt/evenemang av olika slag med hälsa, yoga  och ickevåldsträning. Jag vill i det fortsätta utvecklas som person och instruktör samt möta andra att utbyta erfarenheter med, och se hur arbetsprocessen kan bli bättre och göra mer gott. Det har helgen bjudit på.

Det finns många vägar till fred – vilken väljerò8 du? Citatet är Peaceworks slogan. Det är såklart omöjligt att bryta all diskrimination, ohälsa, orättvisa, allt våld eller vad det nu kan vara i ett enda projekt eller ens någonsin. Men vi kan göra något – och för någon människa kan det vi gör faktiskt förändra hela livet, kanske även vårt eget.

Jag har fått frågan hur man kan engagera sig för ett fredligare samhälle. Enorm fråga. Jag skulle svara – Hitta det du går igång på – motiveras av och brinner för, se vilket behov du kan vara med och förändra och på vilket sätt, och gärna med människor som vill detsamma. För mig har engagemanget gett många ovärderliga erfarenheter, vänskaper, möten och förhoppningsvis har goda förändringar kunnat ske även om frustrationen över ens litenhet ibland är stor.

FB_IMG_1455457421145

Fred ligger nära frid och fredlig nära fridfull. Man säger ofta att börja fredsarbetet med en själv – att se sin roll, och förmåga och hur en själv möter olika situationer. För mig är yogan en del i det här. Att börja med mig själv, och hur jag bättre kan vara en del av helheten. Det är också ett sätt att sortera och bearbeta intryck och försöka se min roll och väg fram i vad jag gör.

De här stunderna av inåtvändning har varit viktiga när jag varit med om större projekt som varit utmanande, för att klara av att behålla befattningen i extremt orättvisa situationer. Som att ta del av människors berättelser av krig och förtryck och se det med egna ögon men inget kunna göra för att förändra. Se en mur rakt framför mig och veta att här inne är livet ett fängelse med godtyckligt våld för oskyldiga människor. Vilja ruska om och skrika eller skita i livet. Se att våld bara leder till mer våld, uppgivenhet ingenvart eller till känslor av att allt är meningslöst. Att hitta kreativa lösningar. Att livet kan vara nattsvart, välja att skapa oaser och tända ljus.

FB_IMG_1455453154715

En promenad i en tyst stad på morgonen kan ge lite samma effekt som yoganmö Att vandra ensam fram men mitt i stadslivet. Det är något fridfullt i det. Bara gå där och betrakta, i sin egen värld mitt i allt annat och välja när jag vill interagera. Att vara en del men inte helt slukas upp. Att välja en väg till fred och försöka behålla sin frid.

 

 

Annons
Annons

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.