Elina Sundström
Yoga World

Jag läser som nämnt tidigare boken “Mod att vara sårbar” – en bok som bland annat tar upp amerikansk forskning om skam och det visar sig att många föråldrade trender lever kvar extremt starkt. Jag hoppas att dessa normer inte stämmer i Sverige:

– Kvinnor ska va små, söta, hålla käften och vara perfekta mödrar. Skam är att se fel ut, avslöjas som operfekt, inte räcka till hemma, bli kritiserade för sitt mödraskap samt inte få hänga med de coola tjejerna. Kvinnor hanterar detta med att hålla uppe en fasad av perfektion och försöka ändra vikt och utseende.

– Män ska vara starka, orädda, kompetenta och ha koll på läget. Skam är att misslyckas, vara fel, när folk tycker att man är blödig, visa sig svag eller bli kritiserad. Män hanterar det med vrede eller stänga in sig.

Det drygaste var nästan detta:

1) Så många kvinnor oroar sig för valkar när männen sket i det och bara ville känna att kvinnorna älskade dem.

2) Kvinnor anklagade männen för att inte visa känslor men när de väl gjorde det var de omanliga.

VAD I! Så här. Kan vi skapa nya normer?

Typ. Alla får vara precis som de är och det är vackert att mötas från djup till djup (det är i mitt tycke starkt och manligt att visa omvårdande och sårbarhet, det visar ju att han har mod och förtroende och kan dela hela sitt liv och inte bara den starka delen). Män måste inte kunna allt. Kvinnor behöver inte vara perfekta. Sluta döma oss själva och varandra. 

Annons
Annons

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.