Elina Sundström
Yoga World
Resa i YogaYogafilosofiska funderingar

Vi skapar våra egna facit

Jag kan bli less på normer om hur man bör leva, och att jag själv kan påverkas väl mycket mentalt, även om jag vägrar låta livet styras av de här normerna i praktiken. Ändå inbillar jag mig ibland att livet har ett givet facit och jag fuskar mina egna svar. Då gäller det att påminna om att vi kan vara goda medmänniskor och samhällsmedborgare även om vi går emot somliga normer som provocerar fram frågor hos andra. Att vi alla skapar våra egna facit.

När jag förklarat att jag skulle flytta till Sala efter journalistutbildningen i Stockholm fick jag flertalet frågor av människor med höjda ögonbryn, i stil med att varför flytta till småstan när de bästa jobben finns i huvudstaden, eller ska du inte bli utrikeskorre? Bäst antog dem vara högst status, inte vad jag skulle må bäst av.

När jag satt och väntade på att boardingen skulle öppna till flyget hem i tisdags, hörde jag en proper herre undra varför i all sin dar hans yngre medresenär bytt karriär från ingenjör till lärare, “det måste väl ändå vara ett rejält nedköp!” Jag fick sitta med munnen hårt stängd för att inte gå fram till honom och säga att ursäkta hörde du inte att han VILL vara lärare och tröttnat på att arbeta som ingenjör? Hur kan ökad trivsel och välmående vara ett nedköp? “Ja jo du får väl länge sommarlov men det går jämt ut med lönen, nej det där kan jag inte förstå”, fortsatte proper herre. Allt handlar inte om mest lön och högst status ville jag att yngre medresenär skulle svara.

Frida som jag intervjuade i Noosa, sa att i Australien frågar man snarare “vad gör du på fritiden?” än “vad jobbar du med?” Städare, glassförsäljare, läkare, heltid, halvtid, sjukskriven, mellan två jobb, so what, ska vi ut och surfa?

Ändå spökar tankarna i huvudet – frilansa och resa runt, är det ett fuskliv, borde jag också sträva efter mer och mest eller åtminstone ha “ett riktigt jobb” och inte publicera vackra naturbilder och erkännanden om ångest inuti. För något fantastiskt liv har jag knappast, och det är inte precis som att jag reser all inclusive, luncherna har främst varit tonfisk-på-rostbröd (det är i alla fall gott med tonfisk) och hostel är inte alltid de mest paradisiska så att säga. Oro, tvivel, ovisshet och prestationsångest är stora delar av livet jag själv valt, det är priset för “drömlivet”. Men status är totalt irrelevant för mig, karriär likaså. Jag hade gärna skrivit böcker och reportage om sådant jag brinner för och förhoppningsvis kan göra god nytta för andra, pseudonymt helst, livet ut från en lantlig liten bostad i skogsglänta blandat med resor. Allt utifrån vad jag vill lägga min tid på, inte vad som värderas högst utifrån.

Ingen kan avgöra vad som är bäst för någon annan. Somliga drömmer om att bli VD över miljardföretag. Andra att våga gå ännu längre ifrån karriärstegen, och trots att man kan uppfattas som egensinnig av andra – göra det man tror man skulle trivas bäst av, och förhoppningsvis få må riktigt bra en dag.

Annons
Annons

6 kommentarer

  1. Jag är så glad att jag läste det här. Att se att det är fullt möjligt (men inte lätt) att frilansa som journalist och skapa det liv en skälv vill ha. Istället för att lasas ut och tvingas in i cirklar som en inte vill.

    Gör din grej!
    Tack för att du delar kloka tankar ❤️

  2. Så himla sant!!! Tror att vi behöver påminna oss själva och varandra om detta hela tiden, för de där normerna är svåra att inte påverkas av. Jag drömmer om ett fritt liv men kan få för mig vissa dagar att jag bara är knäpp och borde skaffa det där 9-5 jobbet som alla andra. Men då är det skönt att höra om andra som väljer sitt drömliv, med allt vad det innebär från stress och osäkerhet! Tack för ett fint inlägg <3

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.