Elina Sundström
Yoga World
Resa i Yoga

Provocerande ohälsa?

Tv4 nyheter just nu. Ämnet psykisk ohälsa med syfte att avstigmatisera, men samtalet blir snarare ännu mer fördomsfullt, skambeläggande och förminskande. En man i samtalspanelen tycker att när framgångsrika människor talar om att de mår dåligt, så förminskar det dem som “mår dåligt på riktigt”. “Det är provocerande. Hur ska ensamstående och de som kämpar på riktigt i livet känna när de ser en lyckad person säga att hon har det tufft, blir inte det ett slag i ansiktet för dem som verkligen lider?” Detta efter att de sett ett klipp där Lady Gaga pratar om depression och ångest med prins William . Hon säger att hon själv har haft så mycket skam kring att hon mår dåligt, trots allt hon har, att hon är framgångsrik och att hon “borde vara lycklig”. Hon försöker fokusera på allt det hon är tacksam över, men hon har dagar hon är knockad av sitt mående. Så, om man är framgångsrik och får en sjukdom, då har man inte rätt att lida, eftersom de enda som har rätt att lida, det är de som är krigstraumatiserade, eller arbetslösa med småbarn, eller vilka det nu är som har rätt att lida enligt panelmannen. Sedan när kan andra avgöra hur någon annan har rätt att må?

Jag förstår om man blir provocerad om en framgångsrik person gnäller över småsaker. Likväl som när okända människor gnäller, skyller ifrån sig, är otacksamma eller inte ser allt de har i självömkan om mer. Psykisk ohälsa handlar om något helt annat. Man kan inte jämföra! Det är som att jämföra hjärntumör med lite spänningshuvudvärk. Psykisk ohälsa kan drabba känd som okänd, gammal som ung, kvinna som man, rik som fattig, från alla världens länder. Vi kan jobba otroligt mycket med våra måenden, genom psykoterapi, kroppsterapi, självhjälpsgupper, inställning, träning, vila, livsstilsändringar, se över om det är något i ens omgivning eller tankar som spär på måendet. Men psykisk ohälsa kan också vara där TROTS allt du har och gör.

Jag har många gånger tänkt att “tänk om jag också kunde få må bra, inte bara ha det bra”, inte på grund av att jag inte är tacksam nog, eller tror att jag borde gå runt i något lyckorus, utan på grund av att jag lidit av psykisk ohälsa. Och jag kan bli rädd för framtiden, tänk om jag alltid kommer att må så här, och gå i ett mörker av ångest. Jag måste då genast distrahera mig med någonting annat. Fortsätta göra allt jag kan. Men mörkret finns kvar där under och ångestkriget pågår. Ibland kan jag göra något för att må lite bättre – träna, yoga besöka vänner, jobba, se en film, åka till stallet, men ibland funkar ingenting och det handlar det om att vänta ut.

Du kan må bättre med alla insatser du hjälper dig själv med, men du kan, liksom Lady Gaga, ÄNDÅ ha dagar då du överlever krig som ingen annan ser. Du kanske “rycker upp dig” dag efter dag, har på dig ett leende på jobbet och sedan krashar när du kommer hem. Du kanske bearbetar och bearbetar. Du kanske inte har något att bearbeta men din hjärna är i kemisk obalans. Du kanske är en i andras ögon positiv, glad, duktig, driven, klok människa – men ibland är det orkan inombords – och det är inte ditt fel.

Psykisk ohälsa kan givetvis handla om livsstil och inställning eller obearbetade trauman eller långvarig stress, sorg eller annat. MEN, för de allra flesta av oss, tror jag att vi kämpar kämpar kämpar kämpar och mår bättre av vårt kämpande, men sjukdomen finns kvar. Och det handlar inte om inställning. Lika lite som en cancersjuks mående handlar om inställning. Även en cancersjuk kan jobba mentalt för att må bättre, men sjukdomen finns likväl kvar.

Inställning, det är snarare att vara frisk fysiskt och psykiskt – men med sina tankar dra ned sig själv. Jag hörde en tjej i omklädningsrummet en gång som var så extremt besviken eftersom hennes mamma glömt att köpa keso. Hennes dag var krashad, och hennes träningskompis fick lyssna på hennes bedrövelse i säkert tio minuter. Eller om man är bitter, gnäller på minsta lilla detalj, inte kan se alla goda ting etcetra – då handlar det om inställning och vad man kan förändra i ens tankar. Men om man har en psykisk sjukdom och kämpar för att må bra, kan man vara väl medveten om allt gott man har och är tacksam över detta, och att man har det så otroligt gott ställt materiellt. Om vi skulle byta ut ordet psykisk till fysisk, skulle nog synen se annorlunda ut. Och en psykisk sjukdom kan vara rent kemisk, och synas i fysiska tester.

Våra inre krig går såklart absolut inte att jämföra med att uppleva krig, fattigdom och terrordåd, men vårt mående är också verkligt. Det är inte bara de som har det sämst, som kan må dåligt. Vi kan få perspektiv genom att se allt gott vi har, och hur lyckligt lottade vi är att vi inte är på flykt eller lever i misär (även om du som läser detta såklart kan ha psykisk ohälsa OCH ha yttre omständigheter just nu som plågar dig, eller händelser som förföljer dig från det förflutna, eller upplevt brister som grävt hål i din själ). Men perspektiven hjälper ibland inte och vi kämpar emot skammen, en skam vi inte borde ha, för det är inte vårt fel. Vi kan inte och bör inte jämföra, det är olika, och psykisk ohälsa är ett helvete för många av oss.

Tack Lady Gaga för att du vågar berätta, för att andra som mår dåligt av inre krig som kräver så mycket av vår vilja och vårt förnuft att vi blir helt utmattade, fysiskt cementtunga och ångesten gör oss sjösjuka mentalt. Tack för att vi också kan våga berätta och avstigmatisera sjukdomen. Inte för att vi ska kunna skylla på hur vi mår och inte ta tag i våra liv. Utan för att vi tar tag i våra liv, och sliter med själar som värker så mycket psykiskt att de gör fysiskt ont, för att bara överleva vissa dagar. Vi är många, och vi kan stärka och stötta varandra genom att bekräfta och gå vidare. Inte för att tycka synd om, självömka eller att vi är svaga och kan lägga oss ned för gott, utan för att vi utkämpar inre krig ingen ser, ibland varje dag och som många varken förstår eller kan hantera – och vi behöver inte skam som extra slag, utan vänlighet och kärleksfull uppmuntran. Vi är starka!

Ha en fin helg!
Elina

Annons
Annons

4 kommentarer

  1. Du är så klok och formulerar dig så jäkla bra. Tack för att du tar ton gång på gång och berättar om dina tankar. Det behövs. Du behövs. <3

  2. Alltså vilken otroligt bra artikel! Tack för att du lyfter detta! Skammen är helt förödande och du har så rätt i att vi inte kan jämföra mående. Kram <3

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.