Elina Sundström
Yoga World
Hälsa och hälsohetsResa i Yoga

Man kan väl få perspektiv?

Jag vet inte varför jag tackar ja till föreläsningar, när jag påverkas så negativt av det. Hädanefter får gärna någon annan ta över för jag orkar inte. Det kostar för mycket mentalt och jag är inte bra nog. Jag borde i stället säga “tack för förfrågan, men jag är inte rätt person för ämnet. Men jag vet andra som kan göra en toppenbra föreläsning i samma tema”. Jag har inte velat låta prestationsångest eller dåligt självförtroende vinna. Men jag måste kunna avgöra min förmåga och vad jag kan ge andra och själv må bra av.

Jag är rädd att jag ofta gjort folk besvikna när jag tagit på mig fel uppdrag för mig. Eller så är det jag som aldrig blir nöjd och som inte kan avgöra när det är bra nog för att vara värdig uppdraget men folk ändå alltid kommer att ha olika åsikter.

Det som gör att jag skriver om der här, är att jag hade föreläsning med tema Hälsohets i går. Jag var nedvös då det var närmare 200 personer och jag stod på en scen med mygga att prata i. Inte mer intimt och familjärt som jag är mer van vid, med mindre grupp och mer nära deltagarna.

20170426_083917

Jag tog upp vad hälsa är enligt olika begrepp. Var gränsen mellan hälsa och ohälsa och hälsohets kan tänkas gå. Om identitet/självbild, ångest och psykisk ohälsa som en del i hälsohetsen för många med mig; Dvs det är sällan att man bara fokuserar på mat och träning av ytliga skäl, utan det handlar ofta om något djupare existentiellt, som att finna ett värde genom att göra – vare sig det är i jobb eller mål i träning och mat, eller att dämpa eller dölja känslor som ligger och trycker där under. Jag delade bitar av min historia och andras, och lät deltagarna känna in själva och prata med varandra om olika frågor. Talade även om vad olika kostråd och sociala media kan göra med vår syn på vad hälsa bör vara, och hur vi kan börja syna detta utifrån vad som verkligen är sant och ej – och hitta vår egen väg och balans. Jag delade vad som fått mig att må bättre och hur jag hanterar triggers. Meb att alla har sina vägar och så konkrera tips om hur man kan förebygga stress och välja vad man vill och bevöver i sitt liv.

20170426_083629

Under föreläsningen gick några personer vid olika tillfällen. Jag tappade mer och mer glöd och energi. Lät i mitt huvud som att jag pratade nonsens osammanhängande tråkigt babbel och jag kunde inte förmedla budskapen som jag ville. Man har såklart rätt att gå och en proffsig föreläsare ska väl kunna tåla det och prata vidare. Men jag hade negativa tankar jag försökte mota bort hela tiden, av att alla säkert var besvikna och ville gå hem.

I slutet ställde en man en fråga eller ett påstående: “När det finns så många som lider på riktigt, varför ska man då optimera sin hälsa, kan inte det ge perspektiv?”

Det är såklart jättebra med frågor och jag ska kunna ta det. Men frågan blev ett slag dels eftersom det är känsligt att berätta delar av min historia och jag tolkade frågan som att “kan ni inte bara rycka upp er och sluta gnälla över nonsensgrejer som kalorier eller antal steg”. Dels nedslagen eftersom detta var i slutet av föreläsningen och mina försök att visa på komplexiteten i ämnet tydligen inte nått fram.

Jag kände mig som en ung välmående i-landsproblem-jänta som tycker synd om sig själv, när det absolut inte var syftet. Jag svarade att jag givetvis inte kan jämföra ätstörningar eller psykisk ohälsa med att leva mitt under brinnande krig eller vara döende i cancer, men att om man mår dåligt psykiskt och inte tycker om den man är, och har kraftig ångest, hjälper det inte alltid med perspektiv. Det kan bli en dubbel skam “varför slutar jag inte bara må dåligt!”

20170426_083605

Trots att: Det kom fram deltagare efteråt som tyckte att de fått med sig värdefulla ting från kvällen. Det blev en del frågor och samtal som verkade engagera. Arrangören Minna sa att folk ALLTID går från föreläsningar, särskilt i pauserna, och man aldrig kan veta om det är för att de inte har tid eller temat inte var vad de förväntat sig, och att hon borde informerat mig om detta så jag inte blev psykad. Hon var jättenöjd (eller ville vara snäll?) och ville boka in mig i höst igen.

Trots det. Jag är nedslagen, har drömt att jag fått än mer kritik för så väl powerpoint som framförande. Och jag har inga kloka ord att komma med. “Den som föreläste borde ha haft bättre självkänsla, självförtroende och varit grymmare på att leverera budskapet. Då hade inte folk gått. Då hade deltagarna fått en givande kväll” rusar fortfarande runt i mitt huvud.

20170426_083543

En sida i mig är driven. Vill påverka, förändra och kan inte låta bli att arbeta med det jag brinner för – vare sig det är fredsfrågor eller hälsa, miljö eller barns rättigheter. En annan sida slås ned för fort – av andras agerande och av mina egna tankar. Jag får svårt att se klart vad som är vad. Jag trodde jag var mer redo den här gången. Andra har imponerats över mitt mod att våga. Jag hade förberett mig noga och visste vad jag ville förmedla, hade visioner för vad jag önskade att deltagarna skulle få med sig, och hade vridit och vänt på detaljer för att få fram både fakta och egna erfarenheter – med tydlighet om vad som är vad. Men scenen är inte min plats. Och det behövder den inte vara heller.

Men nu får jag mota bort tankarna. Jag har lokaltidningsjobb att göra!

20170426_083508

Dags att jobba med självmedkänsla, umgås med vänner och sluta självömka. Detta har jag valt och orsakat själv och nu kan jag välja om eller tänka om. Med detta sagt har jag nog skrivit världens bästa boka-inte-mig-annons 😉

Men det var i alla fall trevligt att träffa några av deltagarna, och att lyfta ämnen som berör många.
Må gott
/Elina

Annons
Annons

4 kommentarer

  1. Så ärligt och naket berättat, jag kan nästan känna klumpen i magen som det känns som du hade. Jag är säker på att du hjälpte många då och hjälper många nu som kan känna igen sig i detta (obligatoriska skolredovisningar med mera) Stor kram! ❤️

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.