Elina Sundström
Yoga World
Hälsa och hälsohetsResa i Yoga

Intervju – fokus borde ligga mer på hur vi mår inombords

Hej! Jag blev intervjuad av Sara Pärleros, som kom på min föreläsning i tisdags. Hon är hälsopedagog och yogalärare, och ställde många intressanta frågor att reflektera över. Du kan läsa hela intervjun här

Några frågor och svar ser du här:

Vad är Hälsa för dig?

– Att må bra och känna att livet har mening, en livslust, svarar Elina.

När har Hälsa övergått till Hälsohets?

– När man fokuserar så mycket på de yttre tingen, på metoderna, att man glömmer det inre välmåendet och snarare blir mer ångestfylld mår sämre.

Ditt bästa tips för att få bättre självkänsla?

– Att göra sådant som känns meningsfullt, göra goda gärningar (följa sin moral så gott man kan), ha goda relationer och ta hand om sig själv – ge sig det man behöver, och det kräver att man lär känna sig själv och sina behov. Dvs jag tror man får bättre självkänsla genom att vara sann mot sig själv och sina värderingar och snäll mot sig (inte för höga krav…) än att tänka en massa positiva tankar.

Så babblade jag på ännu mer och tog exempel ut mitt eget liv som ni kan läsa i intervjun. Sara kommenterade den här frågan på ett insiktsfullt vis:

– Klokt svar från Elina tycker jag. Att vara sann mot sig själv och sina värderingar är något som jag ganska nyligen verkligen bestämt mig för att vara. Jag har alltid tänkt mer på andra än på mig själv och inte bekräftat mina egna värderingar. Rädd att hamna i konflikt om jag gör det och låtit mig till viss del styras. Nu är det slut med det och jag tänker att det är ”mitt liv”, ”mina känslor och mina tankar!” De som kan acceptera detta får stanna kvar i mitt liv. Jag är 54 år och det kanske är vid min ålder som man kommer till insikt om många saker. Halva livet har gått, så tänker jag.

Det hon sätter ord på, och som jag också reflekterar kring i mitt längre svar, är att det här är ett livslångt arbete, som man inte en gång lär sig och sedan alltid kan. Frågor om självkänsla, värderingar, vara sann mot sig själv etcetra, det tror jag att vi människor ställs inför livet igenom. Jag vill absolut inte verka vara någon som kan detta eller gör rätt beslut, utan jag försöker, felar och får ompröva hela tiden – precis som vi alla. Och för en mycket självkritisk 25-åring, känns det betryggande att åldern förhoppningsvis kommer att göra mig mer och mer insiktsfull och vän med mig själv. Tack för din delning Sara!

11143300_10156055596650346_1817497965697333539_o

Vad kan du ge för råd till ungdomar mellan 10-18 år? frågar jag.

– Välj ditt liv utifrån hur du fungerar, inte utifrån normer om hur du tror att du måste leva. Våga satsa på det som skriker, talar eller viskar inuti.

….. Jag vet att en del tycker att jag är naiv när jag säger det här, men min människobild är sådan att jag tror att vi alla kommer att vilja göra gott för oss, andra och helheten när vi gör det vi innerst inne vill. Att lyssna djupast inåt tror jag alltså inte innebär att vara egoistisk i negativ mening om att “skita i alla andra och bara bry sig om sig själv”. Jag tror att vi alla vill hitta meningsfullhet, sammanhang och delaktighet. Att välja sitt liv inifrån tror jag alltså är detsamma som att vilja följa goda värderingar. Sedan kan det vara svårt i en komplex värld där det finns så otroligt mycket att förhålla sig till, men om man utgår från att göra det man innerst inne tror på, så tror jag att man kommer må så mycket bättre än om man försöker leva upp till något yttre, som egentligen inte ger en så mycket.

– Vad vill du säga till en person som anser att hälsohetsen inte finns?

– Jag har svårt att förstå hur folk kan bestämma hur andra ska må. Bara för att man själv kan hantera alkohol, jobb eller mat, så kan man ju inte säga att alkoholism, arbetsnarkomani eller matmissbruk inte finns. Det finns många myter om hälsohets, som att det handlar om att man äter och tränar “för nyttigt”. Det finns inget som heter att vara för nyttig, för när man mår dåligt, är något inte längre nyttigt för varken kroppen eller själen. Mat, träning, kroppsuppfattning etc har blivit ett symptom och ett sätt att försöka hantera någonting inre, det ligger ofta någonting djupare bakom, och det behöver inte synas utåt. Ätstörningar har till exempel funnits i alla tider, men det har också alltid funnits oförståelse från omgivningen som menar att det bara är att “äta och vara glad” eller att man borde ha lite perspektiv, andra svälter ju. På samma sätt finns det dem som inte förstår vad psykisk ohälsa är, utan tänker att man bara kan tycka upp sig, tänka lite positivt och vara glad. Hade det varit så hade ju inte 1600 personer tagit livet av sig varje år i Sverige.

– Om en person är utsatt för hälsohets. Vad kan personen göra? Tips?

– Aha! Menar du hälsohets utifrån, jag ser på hälsohets som någonting inuti individen. Om man menar att hetsen är något i det yttre, så kan man säga att det finns extremt mycket mediebilder med mera som talar om hälsa, träning, “äta rätt”, gå ned i vikt etc. Vissa tolkar detta som inspiration, vissa som hets, vissa mår bra av det och andra väldigt dåligt. Överlag tror jag att all den här fokuseringen inte är sund, utan att vi behöver få en bredare bild av hälsa – som handlar om just hälsa och inte bli-smal-prestera-mer-ät-senaste-trendiga-dieten. Svenska folket rör sig generellt för lite och sitter för mycket, men jag tror inte att vägen till ökad hälsa går via kroppsfokusering. Har det gått så långt som till en ätstörning finns professionell hjälp att få. Man kan lära sig att lyssna till sin kropps behov, få in den dagliga rörelse som är bra ur hälsosynpunkt, men man blir inte mer hälsosam för att man tränar senaste trendträningen, eller äter senaste innedieten. Hälsa handlar om helhet, hur du mår mentalt och hur din kropp mår, hur du har det på jobbet och med dina relationer, vad du lägger tid på, hur du sover och hur du prioriterar. Genom att fångas i bara en ensidig bild av en snedvriden bild på vad hälsa är, kan vi missa allt det som hälsa också är.

– Varför bestämde du dig att skriva en bok om Hälsohets?

– Jag såg att det fanns ett behov av att lyfta frågor som var utspridda i samhället, om identitet/självbild, prestationsbaserad självkänsla, ätstörningar, ideal, stress, och hälsoråd som kan göra det svårt att finna sin egen balans. Jag hittade vissa gemensamma nämnare och kallar det Hälsohets, och tror att det är ett symptom på någonting existentiellt för många av oss.

– Dina fem bästa råd för att vara lycklig och må bra?

– Skriv ned dina fem viktiga områden i livet. Skriv vad de innebär för dig, och om det är någon del som du skulle må bra av att lägga mer omtanke om, så skriv ned konkret vad du kan göra för att stega ditåt. Var mer snäll mot dig själv, och prioritera.

……. Listan kan till exempel handla om: Ett stort intresse du mår bra av eller flera, Relationer, Jobb/studier, Boende, Hälsa

……. Vad vill du med de olika delarna, varför, och hur kan det gå till att nå dit?

….. Allt går såklart inte att fixa i en handvändning, du kanske inte har det jobb du önskar, relation eller är för tillfället sjuk. Men det hjälper dig att veta vad det är du strävar mot, prioriterar och varför. Och försöka vara schyst mot dig på vägen.

Tack fina Elina för dina svar!

Tack Sara för intresset, för de tänkvärda frågorna och för ditt engagemang!
I intervjun ser du ännu fler frågor, och de jag valt ut får du mycket gärna själv ge dina kommentarer och tankar kring!

Må gott
Elina

Annons
Annons

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.