Elina Sundström
Yoga World

Ulrika Norberg hade så mycket bra att dela med temat att vara yogi i modern tid. Wisdom + action = transformation. Förändring börjar med oss inifrån – men det är bara steg ett, sedan ska inre arbetet visa sig i våra handlingar för att vi ska kunna tillsammans göra förändring i samhället.

Vill vi göra verklighet av yogans filosofi, kan vi varken förneka mörka sidor inom oss själva eller i omvärlden utan behöver se med vidvinkelperspektiv på oss själva och omvärlden och våga möta det som är och kommer, stå kvar och gå mot det vi vill se. Och när vi inte kan leva upp till alla de fina citat vi omges av – tillåt oss själva och varandra få falla och resa oss igen, känna alla känslor, vara människor!

Hur gör du? Vad betyder det för dig att omsätta din yogiska vishet ut i handling i vardagen? Vad vill du se för transformation i dagens samhälle?

IMG_20170527_201446_163-1512x1512

Känslor kommer och går, livssituationer likaså. Livets mål är inte konstant lycka, krampaktigt hålla fast vid goda ting och motverka “negativa känslor” eller att ha kontroll över allt som sker, utan att livet är i konstant förändring. Men i dag finns en föreställning om att man ska tänka positivt och vara glad och tacksam tjugofyra-sju för att vara en god yogi, lyckad människa. Som att varje livssituation ska tänkas bort och ersättas med tacksamhet och glädje no matter what. Det stämmer inte. Alla sidor finns av en anledning, alla känslor behöver få accepteras inuti sig själv och det är okej att gå runt och vara bitter en dag. Naturen har sina växlingar. Kroppen fixar till homeostas åt oss om vi inte kan balansera oss på egen hand.

Gandhi gick genom mycket motstånd på sin tid, allt var knappast fridfullt och glatt. Men han kom framåt tillsammans med hjälp av andra som alla delade samma vision. Tid i meditation och stabilisera inåt skapade ankare för handlingar utåt.

Vad har du för hjärtefrågor, vilka har du omkring dig som vill detsamma, och hur kan vishet i handling leda dit? Hur kan yogafilosofin synas i vardagen? Kan vi använda yogapraktiken för att rusta oss för att göra goda handlingar mitt i problematiska situationer av olika slag? Inte för att kasta rosenblad omkring oss och ropa andas bliss love du har allt inom dig ahimsa peace, utan för att öva att stå kvar i motstånd, öppna ögonen inåt för se alla sidor vi har och känna igen komplexiteter i andra.

Mycket sokratiska frågor – tack Ulrika för att du tar upp detta värdefulla temaoch jag hoppas att jag i mina vidare spekulationer gjort din föreläsning rättvisad! Har funderat i liknande termer tidigare och skulle vilja samtala och praktisera mer med andra. Allt från filosofiprat i grupp till local service på yogastudios – engagemang i hjärtefrågor tillsammans i lokalorten.Nu får jag ta och sluta fundera på upplägget och sätta igång. Hoppas jag får med mig ett gäng i Sala – mer info kommer – och det finns gott om utrymme för samskapande. Att lyfta olika frågor tillsammans, prata och praktisera, öva och agera – filosofi i vardagliga handlingar. Mindfulnessprinciper i praktiken. Ahimsa, satya, asteya, body-mind-spirit-society. Let’s get started!

Mer yogagames-inlägg på yoga worlds insta 🙂

Översta bilden är från min intervju med Ulrika på Prana festival i september 2016:

Annons
Annons

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.