Elina Sundström
Yoga World

Hej!

Självkännedom är något som ibland är drygt. Det vore bekvämare att inte se ens alla egenheter som man inte är glad över och så kan man skylla ifrån sig på andra, slippa ta ansvar etcetra.

Men självkännedom är också himla bra. För det ger chans att ändra på sig – inte för att man inte duger som man är eller för att man måste bli perfekt på något vis, utan för att minska negativa beteenden, om man vill. Bli mer som man önskar vara för att må bra i sig själv och i relation till andra.

Med det sagt händer inte förändringen i samma sekund som man upptäcker egenheter man inte är bästis med. Behov tillfredsställs inte bara för att man förstår att man har dem. Acceptans kan ibland ta tid, självomtanke dröja, erfarenheter värkas fram. Vi kan göra om misstag flera gånger, vara rädda, inte orka, slå knut på oss och ta beslut vi inte är nöjda med. Vi kan vilja hantera känslor av olika slag på annat vis, reagera och agera på annat sätt vi önskat och ångra oss, eller vad det nu kan vara du eller jag ser i oss själva som vi vill förändra.

Vore det så enkelt som att “bara göra annorlunda” hade vi varit lättjusterade makapärer. Men vi är människor.

Är det någon mer som ibland får för sig bara för att man yogar förväntar man sig behöva kunna “gå beyond alla mänskliga känslor” stå över, observera utan att gå in i känslorna, embracea sina fears, vara heligt i balans, hålla sig lugn oavsett vad som sker och bete sig ahimsa-namaste-satya-klockrent mot alla (inklusive sig själv). Lagoma krav det där… Men jag kan freaka ur inombords – och tänker att det är rätt sunt att min kropp och mitt sinne talar om att jag är en människa på mänskliga vis.

Jag kan observera de här reaktionerna när de händer, analysera dem lite för mycket, och är tyvärr för duktig på att slå på mig själv. För att jag inte “bara tänkt världens bästa lösningar på allt som kan tänkas ske från början och agerade på rättast-klokast-bästs-finaste-modigaste-vänligaste sätt som gör alla nöjda och glada”.

Lätt att döma sig själv när man är i det vanliga verkliga livet. Och hålla på skämmas en massa” “Varför gjorde, skrev, sa, åt, tänkte, kände jag så?”.

Att slå på sig är ju dumt, tänker jag och slår på mig för att jag slår på mig. Som att det inte räckte med att tycka man är/gör fel, så ska man slå på det faktum att man slår på sig för att man gjort fel också. Nån som känner igen sig? Förnedringsmetoder och elakheter är föga konstruktiv feedback till någon annan så heller knappast till en själv.

Det är nämligen så att jag glömmer den lilla detaljen att jag är människa, bristfull och utan facit. Och tycker att jag ska vara en fläckfri välfungerande lättnavigerad mackapär med enkel bruksanvisning som aldrig gör fel.

Kanske vill inte huvudet alltid acceptera det hjärtat meddelar. Kanske fortsätter man på samma vis. Kanske är det en lång process både med lära-kännandet och hanterandet av sig själv och livet. Jag behöver inte alltid komma med en spirituell-psykologisk lösning, utan får vara i det jag är i, på min nivå, just nu. Om 40 år har jag förhoppningsvis ett annat utgångsläge, men nu är nu. Och jag får vara ofärdig.

Jag uppskattar de oaser på yogamattan eller på skogspromenad, när jag tillåter mig att släppa på all strävan ett tag, och allt synande i den inre spegeln. Omedvetet fortsätter processer som gör att jag bygger upp min självkännedom och min livshanterbarhet. Men huvudet får gärna ta och gå på retreat en stund. Jag behöver inte förändras, bli starkare, mer flexibel eller duktigare på någonting just i detta nu. Jag får andas utan mål eller resultatsrapport. Ett mellanrum från allt som var nyss och allt som ska komma sen. En stunds NU.

20170605_215324-2016x1512

Annons
Annons

2 kommentarer

  1. Så kloka tankar och så viktigt att bli påmind om. Tack för ett otroligt givande samtal igår, vackra själ! <3

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.