Elina Sundström
Yoga World

Jag tänker fortfarande på mötet. Av hänsyn till personen låter vi det stå osagt när och var det inträffade.

Som vanligt när jag håller yogapass brukar jag försöka hinna bekanta mig lite med nya ansikten, och fråga hur de “gamla” deltagarna har det. Några få ord.

“Hej, hur är det med dig?” Han stannade upp i steget, på väg till den utrullade yogamattan. Det var som att han i ett par korta sekunder övervägde om han bara skulle säga “bra tack”, skynda vidare och slå sig till ro på mattan. Men så ställde han sig mer stabilt på fötterna, och blev närvarande i svaret:

“Inte så bra. Det är cancer där hemma, och det är inte alltid jag kan komma till yogan. Men det är så bra när jag väl kommer hit”. Han tystnade. Jag minns inte vad jag sa, något om att å vad jobbigt, så fint att du kunde komma hit i kväll och fylla på med gott bara för dig. Nåt sånt, kanske fånigt och klyschigt av en ung yogalärare, kanske visade uttrycket i ansikte och hållning att jag lyssnar, bekräftar, ser, hör, och vet att det inte finns någonting jag kan säga men jag stannar kvar och har tid. Han andades ut djupt. “Ja, det är så bra. Ibland har frun mycket cellgiftsbehandlingar, då kan jag inte komma hit. Men nu är jag glad att det går”. Han tyckte yogan hjälpte honom att bli lugare, och orka. Jag sa något som bekräftade det han sagt, han nickade till och sedan gick han med axlarna lite längre ned, och mer avslappnad i stegen till mattan.

Jag undrar hur det går. Mötet var fint i det svåra. Inget överlämnande av tyngd, inget att jag försökte ta ansvar. För det hade varit omöjligt och fel. Bara närvaro i så här är det nu, det är jobbigt men yogan är ett andrum.

Tack. För andrummen. Möjligheten att för en stund inte behöva bära bördor själv. För människor som finns för sina nära, vid cancer eller annat tufft. För vördnaden som jag får uppleva i möten som sker i andrummen.

 

Annons
Annons

2 kommentarer

  1. Åh, väldigt vackert och ömsint skrivet Elina. Blir berörd. Tänk så viktigt det är att vara med och skapa andrum.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.