Elina Sundström
Yoga World
Hälsa och hälsohets

Du bestämmer över ditt liv

Jag blir skitirriterad på när folk snackar nedsättande om andra på ett ovärdigt vis. Orkar inte skriva något genomtänkt fint. Kan inte bara folk sköta sitt och visa lite öppenhet inför att vi människor är olika och inte dumma i huvudet bara för att vi lever på olika vis. Vi kan alla leva gott och bra fast det ser ut på olika sätt.

Läser ett riktigt bra reportage om två ironman-systrar i dagens SA (Sala Allehanda). Då de båda är småbarnsföräldrar får de höra många glirningar och kommentarer från andra om att de borde vara hemma med sina barn i stället för att träna, och att tjejmilen kan väl räcka i stället. Men vad vet andra om deras situation utan att de satt sig in i den? Jättefint när människor bryr sig, om de med omtanke, kärlek och värme frågar hur de mår, om de tror att barnen far illa etc, och vill ta reda på hur situationen ser ut i stället för att döma ut på förhand utifrån fördomar. Detta låter som ren trångsynthet och uppläxning av två mogna, kloka, genomtänkta kvinnor – som om de inte kunde tänka själva utan behöver andra mammors tillrättavisningar.

Vem frågar pappor som tränar om de inte borde vara hemma i stället? Pappor med långa resvägar till jobbet varför de inte är hemma mer, pappor som ser på hockey på tv, dansar balett eller är månskensbönder om de inte borde umgås med sina barn i stället? Vem säger åt någon som gillar att läsa deckare att räcker det inte med en deckare i månaden i stället för ett par i veckan? Knyppelfantasten kan väl lägga av med det där, och hästägaren må genast sälja sin älskling när hen fått barn. Angående träningsmängd avgös inte hälsohets utifrån, utan hur man mår, tänker, känner, beter sig och är något som kommer inifrån. För att man mår hälsosamt bra eller är ångeststyrt etc, och det är en stor skillnad. Oavsett vad det är som tar tid som någon av föräldrarna ägnar sig åt för att må bra – kan de såklart vara fullgoda föräldrar också, och bättre när de får göra något som fyller dem med energi.

Jag har inga barn så jag antar att jag har noll rätt att uttrycka mig i frågan. Men det har inte nån annan heller. De här båda systrarna drar ut vid sextiden och tränar, innan familjen vaknat, eller tränar på lunchen. De försakar inte familjen, men drar ned på annat så som fredagskvällar med vänner. De får mer energi och orkar mer av att de prioriterar något för sig själva. Varför ska de ens behöva förklara sånt? Deras träning är inte ohälsosam om de själva mår bra av den vilket de verkar göra otroligt bra och deras familjer likaså. Om de eller deras familj mått dåligt hade de kunnat ändra sin livsstil.

Är det avundsjuka för att andra mammor inte kan göra samma sak? Varför vill människor säga åt andra hur de ska leva sina liv? Ingen vet hur andra får ihop det förrän de vet hur andra får ihop det. Är du orolig så fråga nyfiket hur de får ihop det. Blir svaret att “tja barnen får ingen frulle för jag ska springa och sen tävlar jag ju så då sätter jag dem i skogen” ja då låter det inte så bra. Eller om personen verkar må dåligt. Men kom inte med glirningar. Döm inte ut nån för att den lever annorlunda. Låt folk va.

Kan inte folk bara vara snälla mot varandra. Ska de va så jäkla svårt.

Ps: Skriver i lite mer irriterad ton än vanligt. Antar att jag klampar in på känsligt ämne. Men det verkar vara många som har åsikt om hur andra ska leva, särskilt med barn, främst om de är mammor. Jag har inga barn och tror det är det svåraste man kan ge sig in i – och mest sårbara när andra hugger på en för ens sätt att vara förälder på.

Kan vi släppa föreställningar om att det finns ett rätt sätt att leva på utifrån en given mall och utgå från att det finns många olika bra sätt och så länge familjen mår bra (eller försöker må bra!) är det rätt. Så länge grundläggande fysiska, psykiska och sociala behov tillgodoses kan andra skita i hur det går till. Vi mår bra av olika livsstilar.

Äkta omtänksamhet är fint. Nedvärderande glirningar motsatsen. Fundera på vad det är som gör att du fäller en kommentar – omtanke eller avundsjuka?

(Tack Sofia Fors för ett riktigt bra reportage och mycket bra krönika. Och för att jag fick ha med fotot på uppslaget här i bloggen!)

Annons
Annons

4 kommentarer

    1. Ja det finns många åsikter här i världen. Så länge familjen mår bra. Men hjälp vad svårt att inte ta illa upp av andras kommentarer – tror jag själv skulle behöva rusta upp med en himla god självkänsla och säkerhet för att inte nedslås och bli osäker av andras glirningar om jag var i deras situation. Liksom veta innerst inne vad som känns rätt men ändå ta åt sig särskilt av supermorsor som minsann vet vad som är rätt. Att kunna ta råd av visa men inte ätas ipp av normer och onödigt tyckande. Ojoj den balansen vill jag snacka med dig visa kvinna om när vi ses! Jag brukar gå ut i skogen och försöka sortera intryck när det blivit lite väl mycket. Önskar jag inte tog in somligt så djupt. Skapade mig en mur och ett jävlarannamma this is my life!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.