Elina Sundström
Yoga World
Okategoriserade

Att våga gå före

– Vi var extremt förföljda och hatade
-Men var du inte rädd?
-Jo men det är ju ingen ursäkt för att inte göra nåt!

Så intressant föredrag med Irene Matthis, om grupp 8 (kvinnorättsgrupp som bildades 1968) och hon fortsätter än i dag jobba för jämställdhet och mänskliga rättigheter!) ? På ickevåldstränarträff.

Tack ni modiga kvinnor som vågat! Som gått före, organiserat er och kommit med kreativa lösningar för ett mer jämställt samhälle.

Kloka ord av Irene:

“Något måste göras – då får man hitta på nåt! Funkar det bra, då får man fortsätta, funkar det inte bra, då får man göra något annat”

“Ingen frihet kommer gratis. Förändring börjar med medvetenhet. Medveten kommer inte heller gratis. Man behöver vakna, få ord för situationen – få berättelse om verkligheten så som den ser ut. Medvetenheten i sig är inte nog. Kan leda till fascism populism trumpism etc. Behövs analys av kontexten och helheten och öppen demokratisk solidarisk organisering utan förtryck!”

“1966 – redaktionsmöte på tidskriften Zenit, där Göran Therborn var ”chefen” – föreslog jag publiceringen av en artikel av Juliet Mitchell: ”Kvinnorna – den längsta revolutionen”. Då reste sig Therborn och gick ut, varpå alla andra i redaktionen följde hans exempel, bl.a. min egen man. Bara en satt kvar med mig – det var en man: Dick Urban Vestbro.

1962 – Clartékongress i Uppsala. Föreslagna till förbundstyrelsen var enbart män, och en protest från mig resulterade i att saken definierades som en löjlig ickefråga. I pausen samlades vi kvinnor på damtoaletten och skrev en motion där vi begärde att få bli representerade i styrelsen. Några av kvinnorna grät av rädsla för att våga ta steget och kräva vår rätt. Men tillsammans vågade vi lägga fram och tala för förslaget – vilket ledde till stadgeändring och utökning av styrelsen med en delegat: en kvinna”:
– Vilket mod och vilken styrka, började du aldrig vackla? Hur vågade och orkade du vidare?
– Det fanns inget annat. Våga fortsätta, stå upp för det tror på, Det har jag fått hemifrån.

“Behövs organisering, man orkar inte själv. Men folk var rädda i början och vågade inte gå ut i demonstrationer. Vi kvinnor utsattes för mycket hot, som det vi sett mot homosexuella och som vi ser i SD i dag. Bajs och kondomer i brevlådor, vi var ragator och manshatare. Sånt använder motståndarna, det får man stå ut med och fortsätta. Vi var tvugna att ta i!”

“Utbildning är ett vapen för ett rättvisare samhälle”

“Berättelser vidgar perspektiv och ger medvetenhet. Berättelser ger ett djup och en vidd till världen. Jag blev fascinerad, det var en magi, tankevärlden sätter igång fantastin, wow!” Och så blev hon nyfiken, tog reda på mer, och mer och var med och skapade förändring. Och vilken berättare hon är! Ut i varenda skola!

Vi behöver fler som du ?

Annons
Annons

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.