Elina Sundström
Yoga World
Yogafilosofiska funderingar

Glädje är inte det enda som räknas!

Får vara grå

Jag förstår att hälso/yoga/livsstils-inspiration ofta fokuserar på det glada, ljusa, fina:

“Titta så här kan du göra för att komma hit där jag är i dag” “så här blir du lycklig” “Så här tänker du positivt” eftersom vi ju gärna vill känna uppåtkänslor, förbättras, nå mål, vara nöjda med oss och kanske få uppskattning utifrån. Men det kan indirekt bli “du är och känner fel nu och det är ditt eget fel”.

Det kan så lätt bli en ensidig bild av att tex en lyckad yogi ska vara ung med långt blont hår som står på händer på en strand i solnedgången eller som ler ett stort bländande leende och skriver att livet är forever bliss. Det verkar härligt! Men – hur verkligt är det, och är det något vi ska ha som mall eller mål? Även om du bor vid en strand och böjer dig ut och in och ler är ju livet där i sina färg-och gråskalor. Du behöver inget fancy ställe (stökigt vardagsrum går bra!), och du behöver inte förändras! Du är okej just nu.

Vill du ändra något för att må bättre, för att du fastnar i negativa tankemönster eller beteenden (eller gör någon illa! – dig eller någon annan), våga något du vill eller du tycker att det är roligt och meningsfullt med mål och utveckling, absolut – det finns en uppsjö av hjälp, metoder och klokskap. Men kom ihåg att du inte är fel nu. Att dina känslor inte är fel. Och att du inte ska bli någon annan eller ska förtränga massa känslor för att någon har hittat på att glädje är den enda rätta känslan.

Sträva efter vad du vill och känner är meningsfullt, i stället för att jaga en känsla. Är det grått inombords, eller någon annan nyans som inte är solskensljus: du är inte dina känslor.

Det är okej att känna alla känslor och tillstånd! Sorg, ilska, saknad, vemod, förälskelse, avund, lätthet, tyngd, pigghet, trötthet, tvivel, självförtroende, sprudlandehet och motstånd, och glädje. Tankar och sidor i dig du inte är stolt över/gillar, och som du tycker om.

Du är mänsklig. Det innebär mångsidighet, föränderlighet, upp och ned, hit och dit. Är perfekt och fläckfri målet kommer vi aldrig fram. Det kan vara läskigt att se att du får vara precis där du är. Att du inte först måste ändras för att duga. Att våga vara närvarade “trots” allt.

Annons
Annons

2 kommentarer

  1. Tack för dina fina ord! Du har en förmåga att sätta ord på insikter så att de går rakt in. Och du har så rätt om detta. Jag tycker också att det lätt kan blir “det är ditt fel” med personlig utveckling. Jag älskar själv personlig utveckling och är väldigt intresserad av allt detta. Men det kan slå över och det är viktigt att komma ihåg att saker måste få vara bra som de är. Jag tror inte på ständig utveckling. Eller: det är viktigt att låta sig själv stå still också <3

    1. Åå tack, vad mycket dina ord betyder, tack snälla! Ja precis, personlig utveckling i sig inte fel, men när det slår över som du beskrev det. Och att låta sig känna sig okej där msn är ❤

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.