Elina Sundström
Yoga World
Okategoriserade

Mansplaining kontra medmänsklighet

Era tankar om härskartekniker/översitteri/mansplaining kontra vänlig medmänsklighet och hjälpsamhet, mottages varmt! Och om hur mycket ska man bry sig kontra låt folk bete som som de gör. Övertolkning vs struktur att jobba tillsammans för att bryta.

Exempel: Jag och en vän bar tungt skåp några meter från parkering till dörr. Snubbe åkte förbi med stor bil –> Ser oss genom rutan –> Åker en bit till –> Backar tillbaka –> Vevar ned rutan och ropar. “Om ni tar bort dörren så blir det betydligt lättare” –> Åker vidare.
Jag och vännen tyckete att vår idé var snabbare och bättre. Vi får in skåpet och det gick hur effektivt och bra som helst. Utan borttagen dörr.

Han ville väl bara hjälpa till det är ju snällt. Även om han kunde ha frågat om vi ville ha ett råd först.
Då det verkar vara så vanligt att kvinnors förmåga nedvärderas, kan det ju vara värt att uppmärksammas som symbol för nåt större. Och vi fick ett intressant samtal om hur ofta det verkar ske att ffa män ska veta-bäst (i beslutsfattande också inte bara i goda råd) och då inte kunna lyssna in kvinnors åsikter.

De få gånger nån försökt trycka ned mig tänker jag att det är deras issue att vilja vara bäst. Är inte lättkränkt och har lite stolthet i situationer jag inte tar personligt, även om jag tycker det är drygt att bli nedvärderad. Men trycker de däremot på ömma tår eller värderar mig som person dömande, då blir jag lätt osäker, känner mig liten och kass. Kan då inte skilja på vad som är att jag har “förtjänat” dömanden och när det är härskartekniker. (Även om en skulle ha gjort nåt tok, va schyst, alltid!) Jag vill kunna vara trygg ändå, men tänker negativt om mig själv när jag blir nedsedd på. Eftersom jag från början i de situationerna inte är hundra procent trygg.

Hur vanligt är det här? Hur mycket begränsar det ffa tjejer när snubbar inte bara kommer med råd utan också i tex jobb, familj etc direkt kör över och ser ned på, bestämmer med en syn av att tjejer inget kan? Vad hade jag gjort om jag aldrig blivit lyssnad på tex i jobbet? Eller är det upp till oss kvinnor att visa att vi kan, inte ta åt oss, inte vara lättkränkta även när män ser ned på en etc.

Tankar mottages.

Annons
Annons

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.