Elina Sundström
Yoga World
Yogafilosofiska funderingar

Leva sig fram till insikter

Leva filosofin i praktiken. Hur man får ihop det. Livet. Det funderar jag på för tillfället.

För visst är det viktigt med ord om att lyssna på sin kropp och sätta det i handling, följa ashtangana åtta “budord” och aktivt praktisera sin yoga, meditation och mindfulness – på mattan, i tankarna och i sitt agerande. Men är det någon mer än mig som får totala prestationskrav av ovan nämnda? För mig ska inte yoga vara krav eller måsten utan en väg att gå med självmedkänsla och tillåtelse att inte vara perfekt.

Jag läser ibland rätt dömande ord i yogiska sammanhang, om hur fel det är när andra inte lever “tillräckligt yogiskt/bryter mot någon yogisk princip”. Jag är den första att erkänna att jag är otroligt operfekt hur mycket jag än försöker att leva gott och innerligt. Och ibland är det svårt att ta ställning till vad som är rätt – det tar tid att leva sig fram till vishet, och även en äldre, klok ocg erfaren människa går med all sannolikhet fortfarande igenom fel stigar och lär av snedsteg i nya situationer, livet igenom. Det vill jag vara tillåtande inför hos mig så väl som hos andra. Vi kan försöka ändra något – men utan dömanden.

Hur gör man när man står inför ett beslut, är urlakad men känner ansvar och behöver samla kraft, när livet sker helt enkelt, långt ifrån retreatets lugn. Yogan är där som en vägvisare. Stanna upp, känna in, våga följa det vi tror på, behöver och agera vid rätt tidpunkt. Men det går inte alltid på en meditativ paus. Insikten värks ibland fram genom att leva livet.

Fram till dess att beslut är taget eller stressande, kravfyllda eller svåra stunder är lösta – ta tid för förundran, för stillhet, omtanke, vila påfyllnad. Och kanske ett redigt träningspass, dansa omkring till musik eller prata med en god vän. Vad än som gör nuet hanterbart och för in balans till kropp och själ. Ta tid åt meditation – och tid åt att erfara sig fram till vad som fungerar för dig i given livssituation. Jag tror att svaren är komplexa på så vis att du och bara du kan veta vad som funkar för dig, men inspiration, guidning och vishet från andra kan vara en hjälp att finna den inre rösten. Och mycket praktik – av livet, vad som är yoga för dig i ditt liv.

Yogan är att vara eller sträva efter/öva sig i att vara förenad – kropp, själ och något högre/djupare. Om vi har svårt att känna föreningen är det fortfarande yoga när vi söker oss fram, utforskar och hanterar den situation som är så gott vi kan. Det är gott nog. Du är tillräcklig just precis nu – även när du inte “kommit fram” eller trots att du inte orkar eller klarar av att leva upp till vad än du vill leva upp till, utan just nu, vad än du står i. Fortsätt fram OCH du är okek precis som du är just nu, inte sen, inte om och ifall att eller när du är mer si eller så. Utan nu. Glöm aldrig det!

För mig innebär det just nu att ta mig dagliga stunder i naturen där jag fyller på av just förundran. Av meditativ trygghet och en känsla av närvaro. Känna in min kropp, ta stunder av stillhet. I jobbet känner jag krav som jag inte vet hur jag ska hantera och kroppen är ångestfylld och stressad. Men jag komner fram till en lösning. Förhoppningsvis blir det bra snart – för mig och jobbet, ett klokt agerande, jag önskar ibland att svaren var tydligare. Men livet har sin egen takt.

Vad är din yogiska eller oyogiska vardag just nu?

Må gott

Elina

Annons
Annons

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.