Elina Sundström
Yoga World
Yogafilosofiska funderingar

Vill du veta skillnaden mellan en mästare och en nybörjare?

Mästaren har misslyckats fler gånger än nybörjaren ens har försökt.
Så lyder ett citat intill en bild på en muskulös kampsportare som med knuten näve kraftfullt slår sönder en glasskiva.
Jag tyckte det lät bra det där, med att försöka, att tillåta sig att misslyckas, att våga vara nybörjare och ihärdigt öva sig framåt. Ända till varenda misslyckande.
Det är många gånger jag har ångrat att jag vågat, för att jag är så självkritisk mot resultatet som påverkar andra (som skribent och ledare går ju såklart mina handlingar ut över andra) och inte vet om det var bra gjort eller om jag borde ha väntat innan jag försökte.
På min vardagsrumsvägg har jag klistrat upp citatet:
“Det är svårt att misslyckas, men det är värre att aldrig ens ha försökt att lyckas”, även det fri översättning från engelska originalet.
Jag tyckte att det lät bra det där, med att ja, visst är det svårt med misslyckanden, men nog ska jag försöka leva mitt liv i den riktning jag önskar? Det tyckte jag ändra till varenda misslyckande.
Det var många år sedan jag tyckte att det var en god idé att ha ord på  väggen och det är många gånger jag säger åt mig själv att ta ned de där (irriterande) meningarna. Men de har fått stå kvar.
För jag påminns trots allt om intentionen till det jag gör – jag vill kunna göra någonting gott, trots att det är skamfyllt och tungt inombords när jag inte lever upp till mina eller andras förväntningar.
Hur undviket man kritik? Säg ingenting, gör ingenting och var ingenting.
Så sa någon redan på kan vara en antik tid, som Aristoteles ibland får äran för, ibland andra tänkare eller en anonym källa. Oavsett tid och person – här har vi tänkvärda ord.
Jag hade en tid då jag trodde att om jag bara gjorde tillräckligt bra, skulle det bli bra. Men vill jag lyckas – då kommer också kritik ibland att hagla över huvudet på mig. Oavsett vad jag säger, gör och vem jag är.
Vad är det då jag vill lyckas med?
Varför fastnar jag för de här citaten, så till den grad att jag till och med klistrar upp ett på väggen?
Inte är det framgång som i att göra mig ett namn, tjäna riktigt med pengar eller vinna OS-guld. Nej egentligen är det främst att dels göra mina jobb bra och kanske framför allt att våga välja beslut i livet som jag står för, mår bra av och som är till gagn för andra.
Jag har nämligen personlighetsdraget att lätt bli engagerad och vilja göra något för ett ämne jag brinner för – och å andra sidan vara självkritisk till den grad att jag rätt ofta vill gömma mig från världen och aldrig komma tillbaka. Jag har ofta varit livrädd för närhet till andra – men också valt att öppna mig för somliga vänner så att jag i dag har förgyllt mitt liv med de bästa människor jag kan tänka mig. Det jag vill våga lyckas med är att leva mitt liv, innerligt, meningsfullt – och kunna ställa mig upp av känslan av misslyckanden. För ett levande liv med mod att våga försöka kan ge de största vinster och har också lett till besvikelser, tunga dagar och kritik. Såklart.
Lyckas kan alltså vara att våga släppa den där boken eller stå på scenen och föreläsa om ämnen jag bara “måste” förmedla med vetskapen att jag kan bli totalsågad, skriva texter till tidningen som känns viktiga men som riskerar att inte bli bra nog, tänk om jag inte fått med alla delar, för guds skull tänk om det blir fel! Visa hela mig för mina närmaste vänner, med rädsla att bli avvisad och inte längre omtyckt. 
Lyckas kan också vara att misslyckas – hur motsägelsefullt det än låter. Det kan vara att prova och göra fel, men man vågade i alla fall följa hjärtats röst som den utslitna klyschan lyder.
 
Lyckas kan också vara att våga sluta. Jag slutade föreläsa för att jag inte mådde bra av det. Kanske inte för resten av mitt liv, men för nu. För att det inte var värt det.
Lyckas kan vara att våga ta hand om sig, trots att kraven från andra vill dra en i en annan riktning. Lyckas kan vara att våga gå sin egen väg – vare sig det är att bli något “stort” i andras ögon, eller gå ned i tid på jobbet, bosätta sig på andra sidan jorden eller i sin lilla hemort.
Lyckas kan vara att ta modiga, svåra eller riskfyllda beslut. Lyckas kan också vara att inte göra allt det man skulle vilja, utan välja att vara kvar i en trygg zon för att man mår bäst av det.
Du kommer alltid att göra någon besviken. Det viktigaste är att det inte blir du och att du senare tänker att varför svek jag mig.
Så sa en vän till mig mitt i svårt beslut. Lyckas kan vara att också behöva misslyckas. Lyckas med mitt välmående i rädsla att misslyckas med andra delar, som också känns viktiga. 
Misslyckas kan också vara allt ovanstående. Det finns inga garantier i livet. Vad är egentligen ett lyckande eller ett misslyckande? Somliga menar att det inte finns några misslyckanden utan bara olika sätt att lära sig på. Det finns ett fjärde citat som jag ibland återkommer till, som säger att “skillnaden mellan geni och dåre utläses av resultatet av handlingen”. Det vill säga, någon som satsar på det som är lycka för just den, vare sig det är att ta ett megalån och starta ett eget företag, eller att bryta sin karriär mitt på strålande chefsposition och börja odla tomater i idyllisk lantlig oas kan få höra att den är ett geni eller en dåre utifrån om det gick “bra” eller ej (som tur är finns det dem som stöttar andra oavsett resultat!). Det kan vara att tänka igenom, planera, agera så klokt man kan – men också våga satsa i ovissheten, våga följa det man tror på utan vetskap om resultatet. Våga bjuda ut personen som magen fladdrar vid blotta tanken på, stå upp för sig själv, sätta gränser eller inse att man har haft fel och be om ursäkt, vara hela sig själv, leva sitt eget liv. Att ta ett beslut för att hjärtat säger att man vill våga både lyckas och riskera att misslyckas.
För det var ju så, att en mästare har lyckats fler gånger än en nybörjare ens har testat. Går det inte den här gången, får man lärdomar med sig och det kan gå bättre nästa gång. Vad det än är – det är jobbigt när det leder till jobbiga konsekvenser, men det är värre att aldrig försöka följa sina värderingar, försöka leva sitt liv på det sätt man själv vill och tror på. Gör man det, kommer man att möta kritik. Eftersom det är oundvikligt att undvika både kritik och misslyckanden eller läromöjligheter om du så vill, så är den stora vinningen här i livet att lära sig att hantera tyngderna och nederlagen och fortsätta fram eller styra om riktning utifrån lärdomarna.
 
Det är OS-tider, vilket till och med jag som i vanliga fall inte följer tävlingen har fått till mig via tv:n på väggen i redaktionen, till följd av två män som äter och jobbar med sporten på.
Här finns det målmedvetna idrottare som ihärdigt kämpar framåt, år efter år. Det talas ofta om lyckande när det går bra, när de hamnar på pallen.
För mig är lyckande i livet att ha ett liv jag mår bra av och som känns meningsfullt (såklart väl medveten om att inte må på topp jämt – men att ha en grund av rätt väg och kunna hantera motgångar på ett sätt som känns äkta och sant för mig). Med människor jag älskar runt mig och att göra något som jag är engagerad i och förhoppningsvis leder till att andra mår bra. Jag ser lyckande som att kämpa på för det man vill, eller byta riktning om man inte mår bra av sin livsväg. Det handlar inte om någon guldmedalj. Utan om livet.
Annons
Annons

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.